RESEPI PUDING BUIH PEBERET ANAK
Bahan (A)
-Agar2 tali 30g m
-Air 1400ml
-Gula 9sudu besar
-Daun pandan disimpul
-Pewarna (yang disukai)
-Agar2 tali 30g m
-Air 1400ml
-Gula 9sudu besar
-Daun pandan disimpul
-Pewarna (yang disukai)
(A)Cara2 =
Masak bhn.A hgga larut & mendidih. Ketepikan.
(Pastikan bhn.A suam, barulah sediakan bahan.
Masak bhn.A hgga larut & mendidih. Ketepikan.
(Pastikan bhn.A suam, barulah sediakan bahan.
Bahan (B)_
-Telur 6biji
::Asingkan putih & kuning::
-Gula halus 6sb
-Tepung jagung 1sb
-Cuka makan 1sb
**_Perkara plg pntg utk hasilkan telur putih kental(meringue)_
_1._Pastikan bekas,paddle mixer di lap bersih,tdk mpunyai air/kotor/bnda asing dlm bekas tersebut.
_2._Pastikan telur putih tdk bercampur sedikit pon dgn kuning telur.
-Telur 6biji
::Asingkan putih & kuning::
-Gula halus 6sb
-Tepung jagung 1sb
-Cuka makan 1sb
**_Perkara plg pntg utk hasilkan telur putih kental(meringue)_
_1._Pastikan bekas,paddle mixer di lap bersih,tdk mpunyai air/kotor/bnda asing dlm bekas tersebut.
_2._Pastikan telur putih tdk bercampur sedikit pon dgn kuning telur.
(B)Cara2
Masukkan putih telur ke dlm bekas bersih. Mix dlm 15saat hgga berbuih kasar, + gula sedikit demi sedikit, mix hgga gula hbs & kmbng gebu.
Bila meringue kmbang gebu masukkan t.jagung & cuka, mix hgga adunan mjadi meringue kaku & kental.
Masukan telur kuning 1per1 hingga habis. Mix sebati.
Masukkan putih telur ke dlm bekas bersih. Mix dlm 15saat hgga berbuih kasar, + gula sedikit demi sedikit, mix hgga gula hbs & kmbng gebu.
Bila meringue kmbang gebu masukkan t.jagung & cuka, mix hgga adunan mjadi meringue kaku & kental.
Masukan telur kuning 1per1 hingga habis. Mix sebati.
Cara2 ( Bhn A&B disatukan) =
Pastikan agar tadi hmpir2 sejuk barulah disatukan bahan A ke dlm B.
Mix kedua2 bahan hgga betul2 sebati.
Masa ni adunan akn jadi cair, teruskan mix hgga betul2 sebati. Siap, tuang ke dlm acuan.
Pastikan agar tadi hmpir2 sejuk barulah disatukan bahan A ke dlm B.
Mix kedua2 bahan hgga betul2 sebati.
Masa ni adunan akn jadi cair, teruskan mix hgga betul2 sebati. Siap, tuang ke dlm acuan.
**Jika slps tuang, adunan sprti terpisah antara agar & buih, kacau je guna sudu dlm acuan td hgga adunan bersatu. Adunan sejuk, baru masuk ke dlm peti ais.
Selesai puding!
✳ Cara2
Masak bahan diatas hgga larut & mendidih. Siap.
**Jika kuah kelihatan cair, blh dibncuh sedikit air + 1sb tpg jagung. Didihkan lg, kacau hgga sebati.
Siap! Sejukkan
🍶
Selesai puding!
RESEPI KUAH PUDING BUIH
Bahan2
-1Tin susu cair
-2Tin air
-2sb tepung kastard
-Daun pandan disimpul
-5tgkai cengkih
-7-9sb gula
-1Tin susu cair
-2Tin air
-2sb tepung kastard
-Daun pandan disimpul
-5tgkai cengkih
-7-9sb gula

Masak bahan diatas hgga larut & mendidih. Siap.
**Jika kuah kelihatan cair, blh dibncuh sedikit air + 1sb tpg jagung. Didihkan lg, kacau hgga sebati.
Siap! Sejukkan

Selamat Mencuba, TQ
😍

Kredit resepi ini kepada shaa rahim
0 Ulasan