RENDANG MINANG DAN JERING TUA
Bahan:
1 ekor ayam
*15-18 tangkai cili kering(potong n rendam air panas)
*15 tangkai cili padi
*1 biji bwng besar
*4 ulas bwng putih
*2 inci halia
*2 inci lengkuas
*3 btng serai
*1 sudu mkn jintan manis
*1 sudu mkn jintan putih
*1 inci kunyit hidup
Jering tua-belah dua
2 btng serai -ketuk
5@6 helai daun limau purut
2 sudu mkn kerisik
1 kotak kecik santan
1 kpng asam keping
Garam,perasa n gula
1 ekor ayam
*15-18 tangkai cili kering(potong n rendam air panas)
*15 tangkai cili padi
*1 biji bwng besar
*4 ulas bwng putih
*2 inci halia
*2 inci lengkuas
*3 btng serai
*1 sudu mkn jintan manis
*1 sudu mkn jintan putih
*1 inci kunyit hidup
Jering tua-belah dua
2 btng serai -ketuk
5@6 helai daun limau purut
2 sudu mkn kerisik
1 kotak kecik santan
1 kpng asam keping
Garam,perasa n gula
Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga pecah minyak..
Masukkan serai n daun limau purut
Masukkan kerisik dan santan
Masukkan ayam dan jering
Masukkan asam kpng,garam,perasa n sedikit gula..
Masak hingga ayam empuk dan keluarkn ayamnya dulu..tinggalkn kuahnya dan jering utk d keringkan..(Utk dpt struktur ayam yg cantik)
Bila rendang dh hampir kering..baru masukkan ayam semula..
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga pecah minyak..
Masukkan serai n daun limau purut
Masukkan kerisik dan santan
Masukkan ayam dan jering
Masukkan asam kpng,garam,perasa n sedikit gula..
Masak hingga ayam empuk dan keluarkn ayamnya dulu..tinggalkn kuahnya dan jering utk d keringkan..(Utk dpt struktur ayam yg cantik)
Bila rendang dh hampir kering..baru masukkan ayam semula..
Kredit Resepi : Mazliza Ahmad
0 Ulasan