RESEPI OTAK - OTAK IKAN SEDAP DAN MUDAH
Cuba la, sedap ni! Share cpt!
BAHAN-BAHAN:
500 gram isi ikan tenggiri - dikisar
200 gram bawang merah - dikisar
100 gram bawang putih - dikisar
200 gram cili merah - dikisar
50 gram kunyit - dikisar
6 biji buah keras - dikisar
2.5cm belacan bakar - dikisar
5 batang serai - dikisar
500ml santan - dikisar
200 gram bawang besar - dikisar
6 helai daun limau purut - dihiris
6 biji telur ayam - dipukul
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Daun kaduk secukupnya
500 gram isi ikan tenggiri - dikisar
200 gram bawang merah - dikisar
100 gram bawang putih - dikisar
200 gram cili merah - dikisar
50 gram kunyit - dikisar
6 biji buah keras - dikisar
2.5cm belacan bakar - dikisar
5 batang serai - dikisar
500ml santan - dikisar
200 gram bawang besar - dikisar
6 helai daun limau purut - dihiris
6 biji telur ayam - dipukul
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Daun kaduk secukupnya
CARA-CARA:
1. Campurkan isi ikan dan kesemua bahan kisar yang lain ke dalam sebuah bekas. Kacau rata.
2. Masukkan daun limau purut, telur ayam yang telah dipukul, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
3. Ambil bekas bulat,letakkan aluminium foil dan susun daun kaduk.
4. Masukkan otak-otak ke dalam dan tutup dengan daun kaduk dan bakar selama 10 hingga 15 minit.
5. Setelah masak angkat dan sejukkan. Hidangkan.
0 Ulasan