Resepi Hari Ini....Daging Goreng Ketumbar Jintan
Bahan-bahan:
1kg Daging goreng (kambing atau lembu) di hiris tipis.
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh biji Jintan Manis (Kasar)
1 sudu teh biji Jintan Putih (Halus)
4 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk jintan halus & ketumbar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa, lebihkan supaya merasa manis-nya
1 biji bawang besar (jepun) di hiris bulat2
1/2 cawan - Minyak masak
Bawang merah goreng
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh biji Jintan Manis (Kasar)
1 sudu teh biji Jintan Putih (Halus)
4 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk jintan halus & ketumbar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa, lebihkan supaya merasa manis-nya
1 biji bawang besar (jepun) di hiris bulat2
1/2 cawan - Minyak masak
Bawang merah goreng
Cara-cara:
Goreng biji ketumbar, jintan manis & putih di kuali tanpa minyak selama 3 mins saja atau bila bau nya keluar. Tumbuk rempah bersama bawang putih dan sedikit garam & gula hingga halus.
Kemudian gaulkan kepada daging yang dihiris tipis bersama rempah serbuk, jintan putih. Perapkan selama 2 jam di peti ais. Bila hendak digoreng gaulkan dengan sedikit minyak. Panaskan minyak 1/2 cawan (lebihkan sedikit kalau tidak mencukupi).
Goreng daging yang berempah tadi, letakan bawang besar yang di hiris bulat. Goreng daging hingga masak di kauli dengan api yang sederhana.
Buburkan garam & gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula supaya rempah dan daging merasa manis sedikit. Sajikan panas2 dengan kentang goreng dan taburan bawang merah goreng.
Kredit Resepi: Joha Hassan
LIKE & SHARE
0 Ulasan