Masak Tumis Air Sayur Petola

Masak Tumis Air Sayur Petola

.
BAHAN-BAHAN : 
1 batang sayur petola 
1 peket suhun/fucuk 
1 peket cendawan tiram
5-6 kacang buncis
1 peket fish ball segenggam udang kertas kecil
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan - kalau tak ada pun ok
Air secukupnya
Garam secukup rasa
.
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
.
CARA MEMASAK:
1) Bersihkan sayur petola kemudian di buang kulit luar yang keras dan ambil dipotong kecil . Rendam suhun serta fucuk sampai kembang dan ditos ketepikan dulu . Bersihkan semua sayur kacang buncis dan dipotong kemudian siat cendawan dan bersihkan udang . 


2) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan udang kertas serta sos tiram dan dikacau rata , boleh la dimasukkan air untuk kuah . Kacau kuah dan biarkan sampai mendidih , kemudian masukkan sayur petola dahulu , fishball dan biar sampai sayur separuh masak baru la dimasukkan cendawan dan dikacau . 


Masukkan kacang buncis , garam secukup rasa dan bila sayur dah masak boleh dimasukkan suhun serta fucuk , 

kacau semua bahan-bahan . Boleh terus ditutup api dapur fucuk serta suhun akan masak dalam kuah sup yang masih panas . 

Jangan masak sup ni terlalu lama nanti sayur menjadi layu dan lembik .

Catat Ulasan

0 Ulasan