SOTONG SUMBAT MASAM MANIS


SOTONG SUMBAT MASAM MANIS



Bahan kuah:

5 ekor sotong - dibuang kulitnya dan dibersihkan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili boh atau cili kering kisar
1 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula

Bahan sotong sumbat:

200gm udang - 4 ekor udang
2 biji telur
1 biji cili hijau dan merah
1 pokok daun bawang
1 pokok daun sup
1 sudu besar minyak masak
Sayuran - carrot, bunga kobis hijau dan putih
Garam secukup rasa

Cara sotong sumbat:

1. Panaskan minyak tumiskan bahan sumbat bawang merah dan udang kacau rata.
2. Masukkan telur biarkan kerasdan hancurkan.
3. Masukkan garam, cili merah, cili hijau, daun sup, daun bawang dan sayur sayuran, kacau hingga masak, tutup api dan ketepikan.
5. Ambil sotong dan masukkan bahan sumbat ke dalam sotong dan tutup dengan kepala sotong sematkan dengan lidi.

Cara buat kuah:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan cili kisar sehingga wangi.
2. Masukkan sos tomato, sos cili dan gula kacau sehingga masak.
3. Masukkan sotong yang telah disumbat tadi sehingga mendidih.
4. Angkat dan boleh dihidangkan dgn hirisan daun bawang.

Catat Ulasan

0 Ulasan