Satay ikan/lokcing homemade

Satay ikan/lokcing...home made...huhu..
Resepi yg saya buat.

6 ekr ikn selayang( saiz besar)
1cwn tepung ubi
1sudu kecil soda bikarbonat
Gram secukup rasa
Msg.( Xnk letak pun xpe)
Bawang besar 1 biji.
Cara buat:
1.Blend isi ikan yg d buang tulang dgn bwang besar letak sedikit garam dan msg, sampi lumat.
2. Masuk kan adunan yg d blend ke dlm mgkuk. Masuk kn tepung ubi yg di cmpur dgn soda bikarbonat. Masuk kn sedikit dmi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat d tgn.( kalo adunan msih melekat boleh tmbah sdikit tepung ubi lg shga adunan tidak melekat d tgn).
3. Gentel adunan menjadi bulat kecil.
4. Goreng sekejap dgn api yg sederhana. Angkat dan tos kn.
5. Cucuk pada lidi satay dan bakar sedikit. Siap. Boleh mkn dgn sos manis/ pedas.
Untuk sos.Cili kering 5 tgkai
2 ulas bwng merah
5 ulas bwang putih
6sudu gula ( ikut suka nk mnis stkat mana)
Tepung ubi 5 sudu.
Air 3 cwan
Pewarna merah.
Garam

Cara buat
1.Blend bwang merah, bwng putih, gula ,garam dan cili kering.
2. Masukkan bhn blend dlm periuk . Masak kt atas dapur api kecil.
3. Bancuh 5 sudu tepung ubi dgn 3 cawan air dan letakkan sedikit pewarna merah
4. Masukkan tepung yg d bncuh kedalm periuk td. Kacau sehingga sos mnjadi pekat dan warna berkilat. Perasakn manis/ masin ikut kesukaan masing2... Siap.... Boleh hisang dgn satay td. Kalo nk pedas tmbah cili padi semasa blend bhan td.
Kredit Resepi : Siti Hajar Ibu Sara
Like & Share

Catat Ulasan

0 Ulasan