Satay ikan/lokcing...home made...huhu..
Resepi yg saya buat.
6 ekr ikn selayang( saiz besar)
1cwn tepung ubi
1sudu kecil soda bikarbonat
Gram secukup rasa
Msg.( Xnk letak pun xpe)
Bawang besar 1 biji.
1cwn tepung ubi
1sudu kecil soda bikarbonat
Gram secukup rasa
Msg.( Xnk letak pun xpe)
Bawang besar 1 biji.
Cara buat:
1.Blend isi ikan yg d buang tulang dgn bwang besar letak sedikit garam dan msg, sampi lumat.
2. Masuk kan adunan yg d blend ke dlm mgkuk. Masuk kn tepung ubi yg di cmpur dgn soda bikarbonat. Masuk kn sedikit dmi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat d tgn.( kalo adunan msih melekat boleh tmbah sdikit tepung ubi lg shga adunan tidak melekat d tgn).
3. Gentel adunan menjadi bulat kecil.
4. Goreng sekejap dgn api yg sederhana. Angkat dan tos kn.
5. Cucuk pada lidi satay dan bakar sedikit. Siap. Boleh mkn dgn sos manis/ pedas.
1.Blend isi ikan yg d buang tulang dgn bwang besar letak sedikit garam dan msg, sampi lumat.
2. Masuk kan adunan yg d blend ke dlm mgkuk. Masuk kn tepung ubi yg di cmpur dgn soda bikarbonat. Masuk kn sedikit dmi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat d tgn.( kalo adunan msih melekat boleh tmbah sdikit tepung ubi lg shga adunan tidak melekat d tgn).
3. Gentel adunan menjadi bulat kecil.
4. Goreng sekejap dgn api yg sederhana. Angkat dan tos kn.
5. Cucuk pada lidi satay dan bakar sedikit. Siap. Boleh mkn dgn sos manis/ pedas.
Untuk sos.Cili kering 5 tgkai
2 ulas bwng merah
5 ulas bwang putih
6sudu gula ( ikut suka nk mnis stkat mana)
Tepung ubi 5 sudu.
Air 3 cwan
Pewarna merah.
Garam
2 ulas bwng merah
5 ulas bwang putih
6sudu gula ( ikut suka nk mnis stkat mana)
Tepung ubi 5 sudu.
Air 3 cwan
Pewarna merah.
Garam
Cara buat
1.Blend bwang merah, bwng putih, gula ,garam dan cili kering.
2. Masukkan bhn blend dlm periuk . Masak kt atas dapur api kecil.
3. Bancuh 5 sudu tepung ubi dgn 3 cawan air dan letakkan sedikit pewarna merah
4. Masukkan tepung yg d bncuh kedalm periuk td. Kacau sehingga sos mnjadi pekat dan warna berkilat. Perasakn manis/ masin ikut kesukaan masing2... Siap.... Boleh hisang dgn satay td. Kalo nk pedas tmbah cili padi semasa blend bhan td.
1.Blend bwang merah, bwng putih, gula ,garam dan cili kering.
2. Masukkan bhn blend dlm periuk . Masak kt atas dapur api kecil.
3. Bancuh 5 sudu tepung ubi dgn 3 cawan air dan letakkan sedikit pewarna merah
4. Masukkan tepung yg d bncuh kedalm periuk td. Kacau sehingga sos mnjadi pekat dan warna berkilat. Perasakn manis/ masin ikut kesukaan masing2... Siap.... Boleh hisang dgn satay td. Kalo nk pedas tmbah cili padi semasa blend bhan td.
Kredit Resepi : Siti Hajar Ibu Sara
Like & Share
Like & Share
0 Ulasan