Sarapan Pagi Bersama Apam Lenggang

Bila lama tak melenggang😊
Apam lenggang lemak berkrim cicah sambal bilis😋
Ada yang suka makan dan nak resipi👇

.
APAM LENGGANG

Bahan-bahan⬇️
🌸1 1/2 cawan tepung beras
🌸1/2 cawan tepung gandum
🌸1 1/2 sudu yis
🌸5-6 sudu gula(ikut kemanisan masing2)
🌸1 cawan air
🌸1 cawan santan
🌸1 biji telur(saya x letak telur pn)
.
Cara-caranya⬇️
*Satukan semua bahan2 di atas kecuali santan.Gaul rata dan perap selama 1-2 jam.
*Kemudian baru masukkan santan dan gaul lagi.
*Panaskan kuali...griskan sedikit myk.
*Jika guna kuali non stick tak perlu gris minyak.

*Ambi 1 senduk adunan dan lenggangkan adunan spt membuat kuih ketayap.Tutup adunan supaya masak rata.
*Masak dengan api perlahan...bila dah nampak kekuningan bolehlah di gulung atau lipat ikut kesukaan masing2.
**Sedap di makan panas2😋
🌸Selamat Mencuba🌸
.
Kredit resepi ini kod sue shuk 

Catat Ulasan

0 Ulasan