Bila lama tak melenggang
😊
Apam lenggang lemak berkrim cicah sambal bilis
😋
Ada yang suka makan dan nak resipi
👇
.
APAM LENGGANG
Bahan-bahan
⬇️
🌸1 1/2 cawan tepung beras
🌸1/2 cawan tepung gandum
🌸1 1/2 sudu yis
🌸5-6 sudu gula(ikut kemanisan masing2)
🌸1 cawan air
🌸1 cawan santan
🌸1 biji telur(saya x letak telur pn)
.
Cara-caranya
⬇️
*Satukan semua bahan2 di atas kecuali santan.Gaul rata dan perap selama 1-2 jam.
*Kemudian baru masukkan santan dan gaul lagi.
*Panaskan kuali...griskan sedikit myk.
*Jika guna kuali non stick tak perlu gris minyak.
*Ambi 1 senduk adunan dan lenggangkan adunan spt membuat kuih ketayap.Tutup adunan supaya masak rata.
*Masak dengan api perlahan...bila dah nampak kekuningan bolehlah di gulung atau lipat ikut kesukaan masing2.
**Sedap di makan panas2
😋
🌸Selamat Mencuba
🌸
.
Kredit resepi ini kod sue shuk
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f7f/1/16/1f60a.png)
Apam lenggang lemak berkrim cicah sambal bilis
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f0/1/16/1f60b.png)
Ada yang suka makan dan nak resipi
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4f/1/16/1f447.png)
.
APAM LENGGANG
Bahan-bahan
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f20/1/16/2b07.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
.
Cara-caranya
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f20/1/16/2b07.png)
*Satukan semua bahan2 di atas kecuali santan.Gaul rata dan perap selama 1-2 jam.
*Kemudian baru masukkan santan dan gaul lagi.
*Panaskan kuali...griskan sedikit myk.
*Jika guna kuali non stick tak perlu gris minyak.
*Ambi 1 senduk adunan dan lenggangkan adunan spt membuat kuih ketayap.Tutup adunan supaya masak rata.
*Masak dengan api perlahan...bila dah nampak kekuningan bolehlah di gulung atau lipat ikut kesukaan masing2.
**Sedap di makan panas2
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f0/1/16/1f60b.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
![](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff0/1/16/1f338.png)
.
Kredit resepi ini kod sue shuk
0 Ulasan