RESEPI AYAM MASAK NASI KANDAQ
1. Untuk 1/2 ekor ayam - goreng dan asingkan
2. Bawang besar 2 biji
3. Halia 1/2 inci
4. Daun kari - 12 tangkai. Lebih pun takpa
5. Cabai kering 6 biji
( Item 2 - 5 di blend )
6. Rempah daging 2 bungkus kecil - isteri guna rempah Babas
7. Jintan manis 1/2 sudu kecil
8. Jintan putih 1/2 sudu kecil
( Item 6 - 8 bancuh dengan air agar tidak berketul )
7. Jintan manis 1/2 sudu kecil
8. Jintan putih 1/2 sudu kecil
( Item 6 - 8 bancuh dengan air agar tidak berketul )
9. Tomato sup kimball ( tin besar ) - Guna 1/4 tin saja
10. Garam, gula, kicap mee
11. Asam keping 1
12. Serbuk perasa
10. Garam, gula, kicap mee
11. Asam keping 1
12. Serbuk perasa
CARA2
1. Tumis bahan yang di blend tadi ( Item 2 - 5 )
2. Masukkan bancuhan rempah ( Item 6 - 8 ) kacau hingga pecah minyak
3. Masukkan item 9 - 12
4. Masukkan air ke dalam. Ikut kepekatan yang kita nak
5. Bila mendidih baru masuk ayam ( Kalau ikutkan kuahnya, ia pekat tapi tidak berpalut )
1. Tumis bahan yang di blend tadi ( Item 2 - 5 )
2. Masukkan bancuhan rempah ( Item 6 - 8 ) kacau hingga pecah minyak
3. Masukkan item 9 - 12
4. Masukkan air ke dalam. Ikut kepekatan yang kita nak
5. Bila mendidih baru masuk ayam ( Kalau ikutkan kuahnya, ia pekat tapi tidak berpalut )
Kredit resepi ini kpd ariff bidiman zainal abidin
0 Ulasan