Resepi Asli Nasi Lemak Ikan Aye Dari Terengganu

Resepi Asli Nasi Lemak Ikan Aye Dari Terengganu

BAHAN BAHAN UNTUK MEREBUS IKAN :



1 ekor ikan aya/tongkol di potong nipis – di cuci dan di toskan
3 sudu teh garam halus atau suku genggam garam kasar
5 keping asam jawa
sedikit air – cukup sekadar suku bahagian ikan sahaja
.
.

CARA - CARA :

masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk dan tutup periuk dengan penutup periuk
kemudian rebus sehingga kering air atau sehingga mendidih
tutup api dan biarkan
** ikan aya/tongkol ni lebih sedap kalau di rebus sehari lebih awal
.
.
.

BAHAN BAHAN UNTUK SAMBAL TUMIS :

15 biji bawang merah
5 biji bawang putih
20 tangkai cili kering – di rendam di dalam air panas dahulu
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
.
.

CARA- CARA :

- pakai blender, mesinkan bawang merah, bawang putih dan cili kering sehingga lumat
- panaskan minyak di dalam kuali
- masukkan bahan mesin tadi
- tumis sehingga naik bau dan warna cili tadi agak gelap (guna api sederhana ye!) – dan jangan lupa kacau bahan tadi yer!
- bila sambal dah pekat dan gelap warnanya, masukkan garam dan gula secukup rasa. (boleh juga guna gula melaka – rasanya akan lebih sedap lagi dan sambal akan menjadi lebih gelap seperti yang sambal kat terengganu gitu )
- tutup api dan tuangkan di atas ikan rebus tadi apabila hendak dimakan dengan nasi lemak.
- boleh di hidang dengan telur rebus, ikan bilis goreng dan timun
.
Nasi lemak ikan aya dah siap! jom kita menjamu selera




Sumber:
Aneka Masakan Pantai Timur

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. Sedapnya Nasik Lemak Lauk Ikang Aya Terengganu. Lama tak makan.

    BalasPadam