LAZATNYA BIHUN SUP UTARA

LAZATNYA BIHUN SUP UTARA


.
BAHAN UNTUK SUP:
1/2 kg daging( campur tulang lg sedap )
1/2 kiub stok daging
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa
Sup bunjut tulang
Sedikit lada hitam
.
BAHAN TUMIS :
1inci halia dikisar
2 biji bawang merah dikisar
3 biji bawang putih dikisar
1/2 sudu besar rempah sup adabi
.
BAHAN SAMPINGAN:
Bihun ~ rebus kejap dgn sedikit serbuk kunyit
Daun bawang/daun sup
bawang goreng
Tauhu ~ digoreng dulu lepas tu potong
Lobak asin

.
CARA MASAK SUP:


1.Rebus daging sebentar untuk buang air darah, tujuan dia untuk hilangkan hanyir daging tu(klu nak masak terus pun bole)
Dalam periuk lain tumis bahan kisar then masuk kn bunga lawang,kayu manis, bunga cengkih, sup bunjut, then gaul sebentar..masuk kan daging yg dah direbus sebentar td,masukan 3 cawan air biarkan sampai daging empuk
2.masukan serbuk lada hitam, garam,perasa, kiub daging
3. Bila daging dah masak, keluarkan then hiris nipis2,,
.
SAMBAL MERAH:
.
Sedikit cili kering yg dah dicelur
2biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Garam dan perasa
Sedikit gula dan cuka makan
.
CARA-CARA:
.
Kisar bahan diatas, dalam kuali masuk kn sedikit minyak tumiS bahaN kisar hingga agak garing, masuk kan garam,serbuk perasa, cuka makan, biarkan sambal masak agak pekat masuk kn sedikit gula then tutup api
.
=Hidangkan mehoon bersama sup, tauhu goreng, daun bawang, lobak asin, bawang goreng dan sambal merah, jika suka sambal kicap pun boleh, mcm sy org johor mmg xblh tinggal sambal kicap,,selamat mencuba semua
.
Kredit resepi ini kpd nasariah aziz

Catat Ulasan

0 Ulasan