SOTONG HIJAU ALA THAI

SOTONG HIJAU ALA THAI


Fathima Zehra El-Annes

Bahan A :

125 ml minyak masak
1 kg sotong | dibersihkan, dibuang ekor dan pundi dakwat, potong ikut suka
500 ml santan pekat
3 batang terung panjang | dipotong panjang 2inci
1 biji lada benggala merah | dibuang biji, dipotong 8
3 tangkai daun selasih
Garam dan Gula secukup rasa

Bahan B (Kisar):

10 tangkai cili hijau | dibuang biji
1 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
3 tangkai akar daun ketumbar | dicuci bersih
1.5 cm halia
2 batang serai
3 helai daun limau purut
1 sudu teh belacan
2 sudu besar biji ketumbar*
1 sudu besar biji jintan manis*
1 sudu kecil biji lada putih*
1 sudu kecil biji lada hitam* |*disangai terlebih dahulu

Caranya :

Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi.

Masukkan sotong, kacau sebati dan masakkan sebentar.

Masuk santan. Apabila mendidih, masukkan terung, lada benggala dan daun selasih.

Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga terung empuk.

Sajikan bersama nasi putih.

Note :

- Jika suka, terung boleh digantikan dengan kacang panjang

Selamat menuba

Catat Ulasan

0 Ulasan