Dah buat otak-otak dua kali.
Alhamdulillah tak mengecewakan.
Alhamdulillah tak mengecewakan.
Resepi otak-otak.
Setengah kilo ikan tengiri/kembung/sardin
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu ketumbar
3 batang serai
3 biji buah keras
3 sudu cili kering/serbuk cili
1 cawan santan
1/2 cawan tepung jagung
Sedikit lada hitam
Kisar semua bahan2 kecuali tepung jagung.
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu ketumbar
3 batang serai
3 biji buah keras
3 sudu cili kering/serbuk cili
1 cawan santan
1/2 cawan tepung jagung
Sedikit lada hitam
Kisar semua bahan2 kecuali tepung jagung.
Mula-mula,kisar/tumbuk isi ikan tadi. Asingkan.
Panaskan minyak. Tumis semua bahan2 yg dikisar sampai naik bau..
Masukkan tepung jagung yg dah dibancuh dgn santan.. Kacau sampai pekat.. Sejukkan.. Kemudian masukkan isi ikan.. Gaul rata..tambah garam,serbuk perasa dan gula.
Boleh balut dalam daun kelapa atau daun pisang..kemudian bakar sampai masak.. Siap.
Masukkan tepung jagung yg dah dibancuh dgn santan.. Kacau sampai pekat.. Sejukkan.. Kemudian masukkan isi ikan.. Gaul rata..tambah garam,serbuk perasa dan gula.
Boleh balut dalam daun kelapa atau daun pisang..kemudian bakar sampai masak.. Siap.
0 Ulasan