MASAK LEMAK CILI API DAGING SALAI + PETAI
.
Bahan-bahan:
.
1/2 kg daging
serbuk kunyit dan garam halus (lumur pada daging)
5 papan petai (amik isi shj)
*santan
*kunyit hidup
*bawang besar 1 biji (saiz kecil ja)
*cili padi 5-6 biji
*cili besar 1 biji
*sedikit belacan
serai (diketuk)
asam keping
garam
buah tomato (belah 6)
cili besar hijau (belah 2)
.
.
Cara:
.
1)daging digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. kemudian disalai/bakar..bila dh siap salai/bakar,hiris nipis2.
.
2)bland bahan bertanda * dan tuangkan dalam periuk
.
3)kemudian masukkan daging dan serai.
.
4)masak dgn api sederhana.biar mendidih.masukkan petai, asam keping dan garam.biar masak seketika...
.
5)sebelum padam api masukkan cili hijau dan buah tomato
.
6)sedia hidang..nak bg harum tmbah hirisan daun kunyit
.
Bahan-bahan:
.
1/2 kg daging
serbuk kunyit dan garam halus (lumur pada daging)
5 papan petai (amik isi shj)
*santan
*kunyit hidup
*bawang besar 1 biji (saiz kecil ja)
*cili padi 5-6 biji
*cili besar 1 biji
*sedikit belacan
serai (diketuk)
asam keping
garam
buah tomato (belah 6)
cili besar hijau (belah 2)
.
.
Cara:
.
1)daging digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. kemudian disalai/bakar..bila dh siap salai/bakar,hiris nipis2.
.
2)bland bahan bertanda * dan tuangkan dalam periuk
.
3)kemudian masukkan daging dan serai.
.
4)masak dgn api sederhana.biar mendidih.masukkan petai, asam keping dan garam.biar masak seketika...
.
5)sebelum padam api masukkan cili hijau dan buah tomato
.
6)sedia hidang..nak bg harum tmbah hirisan daun kunyit
0 Ulasan