Asam Pedas Daging Tetel Hajah Mona
Bahan-bahan:
1kg daging & bahagian lemak
1 sudu besar lada hitam (kisar)
1 sudu besar jintan putih (kisar)
1 sudu besar jintan manis (kisar)
5 ulas bawang merah (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
2 sudu kerisik
1 mangkuk air asam jawa
2 genggam cili kering
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
5 helai daun limau
2cm lengkuas
5 batang serai
5 sudu minyak masak
Cara Penyediaan:
1- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih hingga garing.
2- Masukkan cili, tunggu hingga garing. Masukkan sedikit air.
3- Masukkan lada hitam, kunyit, jintan manis, jintan putih, serai, lengkuas dan daun limau. Kacau.
4- Masukkan daging. Masak sehingga daging empuk/lembut.
5- Masukkan air asam jawa dan kerisik.
6- Tunggu hingga mendidih dan asam pedas daging tetel sedia untuk dihidangkan.
Resipi sumbangan: Restoran Asam Pedas Hajah Mona, Melaka
Bahan-bahan:
1kg daging & bahagian lemak
1 sudu besar lada hitam (kisar)
1 sudu besar jintan putih (kisar)
1 sudu besar jintan manis (kisar)
5 ulas bawang merah (kisar)
2 sudu kerisik
1 mangkuk air asam jawa
2 genggam cili kering
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
5 helai daun limau
2cm lengkuas
5 batang serai
5 sudu minyak masak
Cara Penyediaan:
1- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih hingga garing.
2- Masukkan cili, tunggu hingga garing. Masukkan sedikit air.
3- Masukkan lada hitam, kunyit, jintan manis, jintan putih, serai, lengkuas dan daun limau. Kacau.
4- Masukkan daging. Masak sehingga daging empuk/lembut.
5- Masukkan air asam jawa dan kerisik.
6- Tunggu hingga mendidih dan asam pedas daging tetel sedia untuk dihidangkan.
Resipi sumbangan: Restoran Asam Pedas Hajah Mona, Melaka
0 Ulasan