APAM NIPIS INTI JAGUNG
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 biji telur
Susu segar secukupnya - untuk bancuhan tepung
Bahan inti:
1 tin jagung manis
Sedikit gula
Cara:
1. Pukul gula bersama telur menggunakan whisk hingga kembang.
2. Masukkan soda bikarbonat, baking powder dan susu segar, kacau hingga sebati. 3. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati menggunakan whisk. Lebihkan susu segar sedikit supaya adunan menjadi agak cair dan lembek untuk menghasilkan apam yang lembut bila dah masak.
4. Panaskan kuali leper atau pan dan cairkan sedikit mentega atau minyak masak sekeliling pan tersebut.
5. Tuang satu senduk adunan dan ratakan. Masak sehingga separuh masak dan taburkan jagung dalam tin bersama sedikt gula.
6. Masak hingga masak atau kekuningan, bila dah masak boleh dilipat dua.
7. Sedia untuk dihidang dan amat lazat kalau dimakan ketika panas-panas.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 biji telur
Susu segar secukupnya - untuk bancuhan tepung
Bahan inti:
1 tin jagung manis
Sedikit gula
Cara:
1. Pukul gula bersama telur menggunakan whisk hingga kembang.
2. Masukkan soda bikarbonat, baking powder dan susu segar, kacau hingga sebati. 3. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati menggunakan whisk. Lebihkan susu segar sedikit supaya adunan menjadi agak cair dan lembek untuk menghasilkan apam yang lembut bila dah masak.
4. Panaskan kuali leper atau pan dan cairkan sedikit mentega atau minyak masak sekeliling pan tersebut.
5. Tuang satu senduk adunan dan ratakan. Masak sehingga separuh masak dan taburkan jagung dalam tin bersama sedikt gula.
6. Masak hingga masak atau kekuningan, bila dah masak boleh dilipat dua.
7. Sedia untuk dihidang dan amat lazat kalau dimakan ketika panas-panas.
0 Ulasan