7 Aneka Minuman Sejuk Untuk Dicuba Sepanjang Ramadhan

1.  Sirap Selasihku Sayang

                                                resipi-air-1

Resepi Oleh : Mat Gebu

Sumber : Azlita Masam Manis

Ibu sirap rose secukupnya. Ita guna yang dah ada gula

1 tin laici

Air masak atau air mineral secukupnya



1 1/2 camca besar biji selasih, rendam dalam 1 cawan air panas hingga kembang

Ais kiub secukupnya

Masukkan laici bersama airnya ke dalam jug, tuang ibu sirap rose secukupnya, kacau dan tuang air. Masukkan biji selasih tadi, kacau rata dan letak ais kiub, rasa dan jika ok boleh hidangkan. Sedap diminum sejuk.

2. Blue Ocean

                                      resipi-air-2

Sumber : AZLITA MASAM MANIS

1 botol kecil minuman soda warna biru ~ ita guna air Mountendew

1 sudu besar oren Sunquick

Nata de coco secukupnya ~ anggaran 2 sudu besar untuk satu gelas

1 sudu teh biji selasih ~ rendam dgn air panas hingga kembang

air secukupnya

Masukkan oren Sunquick ke dalam gelas

Kemudian masukkan nata de coco

Tuangkan air soda biru mountendew

Masukkan juga biji selasih dan ketulan air

Sedia di hidangkan

Jangan lupa sediakan sudu semasa menghidang, kerana air ini perlu di kacau bila ingin di nikmati.

3. Air Mata Kucing

                                                 resipi-air-3

SUMBER : AZLITA MASAM MANIS

Buah mata kucing kering secukupnya

1 buku gula Melaka

2 buku gula batu

Gula mengikut kemanisan

air secukupnya

Daun pandan di simpul

Cuci buah mata kucing hingga bersih.

Masukkan dalam periuk bersama air dan daun pandan dan rebus hingga kembang dengan api sederhana.

Masukkan pula gula Melaka dan gula batu dan masak hingga gula hancur dan sedikit pekat.

Perasakan dengan gula

Siap dihidangkan panas atau sejuk

4. Fair Lady

                                            resipi-air-4

Resepi oleh : Syafik Kyle dan Sonaone

Rujukkan : Bila Bujang Masuk Dapur

Sumber : Azlita Masam Manis

Air oren secukupnya

1 tin laici dalam tin

nata de coco secukupnya

1 sudu teh biji selasih di rendam dalam air panas hingga kembang

ais batu secukupnya

Mula-mula sediakan air oren dahulu. Ita guna air oren Sunquick. Rasa kan manis air oren secukup rasa.

Masukkan nata dalam jug, diikuti buah laici dan airnya serta biji selasih

Tuangkan air oren tadi dan ketulan ais. Sedia dinikmati.

5. Milky Rambutan

                                             resipi-air-5

Olahan dari resepi Milk Shake Rambutan

Rujukkan dari : Bila Bujang Masuk Dapur

Oleh : Syafiq Kyle dan Sonaone

Sumber : Azlita Masam Manis

1 tin buah rambutan dalam tin

1 tin susu cair atau susu segar

gula secukup rasa jadikan air gula

ketulan ais

Air jika perlu

Biji selasih yang di rendam

Masukkan buah rambutan dan airnya serta susu ke dalam jug

masukkan air gula dan rasakan secukup rasa

tambah air jika perlu

Letakkan ketulan ais dan biji selasih

Sedia di hidangkan dingin

6. Jus Kedondong Asam Boi

                                                  resipi-air-6

Resepi Oleh : Dapur Tanpa Sempadan

12 biji buah kedondong

10 biji asam boi jenis putih

4 biji limau kasturi, perah jusnya

3 liter air mineral (atau air masak), kurang lebih

Gula secukup rasa

Ais kiub secukupnya

Rebus 5 biji asam boi dengan 1 liter air dan 2 camca besar gula pasir hingga gula larut. Sejukkan. Sementara itu cuci buah kedondong hingga bersih (sental kulit buah dengan berus hingga kelihatan hijau) atau boleh juga kikis dengan pisau.

Potong kecil isi buah dan buang bijinya. Ketepikan.

Kikis isi asam boi yang telah direbus tadi, buang bijinya.

Air rebusan digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jug.

Tambah baki air mineral tadi, kacau dan rasa, jika kurang manis bole tambah gula.

Masukkan jus limau kasturi dan baki 5 biji asam boi.

Kacau dan biarkan sekejap.

Tambah ais kiub secukupnya dan boleh hidangkan.

Sedap diminum sejuk

7. Jus Tembikai Ber Nata

                                               resipi-air-7

Resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:

tembikai merah/kuning

gula ~ secukup rasa manis yg disukai

nata ~ sebarang perisa

ais kiub secukupnya

Cara:

Blend/kisar tembikai yg dipotong hingga hancur bersama gula.

Masukkan nata ke dalam gelas dan diikuti dgn ais kiub.

Tuangkan tembikai tadi ke dalam gelas.

Sedia utk dinikmati. Boleh juga jika nak blend tembikai bersama ais kiub.

Catat Ulasan

0 Ulasan