TERUNG BAKAR AIR ASAM BERSANTAN .INI RESEPINYA

 TERUNG BAKAR AIR ASAM BERSANTAN .INI RESEPINYA


resepi orang lama yang sangat digemari ramai

Bahan;bahanya:

Terung panjang - bersihkn dan bakar smpai lembik

3 ulas bwg merah

5 bji cili api } Tumbuk kasar2 je

Belacan

3 ulas bwg merah dihiris nipis

5 biji cili api dipotong

Santan pekat scukup nye

2 biji limau nipis ambik jus nye

Garam

Gula skit

Aji ( optional )


Cara memasaknya:

Panaskn santan dn biarkn sejuk sekejap lepas tu masukkn semua bhn2 dn perasakan sesuai selera memasing

 Terung yg dh lembik belah 2 tp jgn smpai putus lps tu susun dlm pinggan dh tu tuang je kuah santan tu dh blh mkn..

 Nk tumbuk semua bwg pun blh tp akk lg suka cmpur cam tu sdp bila trgigit tu..ada rasa rangup2 bwg cili tu

Kredit - Ummi Hana

Catat Ulasan

0 Ulasan