BUBUR ASYURA TERENGGANU...."SURE"

BUBUR ASYURA TERENGGANU...."SURE"

..Sofea Omar..
4 cawan beras @ 1/2 kg
..seeloknya jangan guna beras lembut..nnti "sure" lambat pejal..
..rendam 2..3jam..utk cepatkan beras msak
**kak pia x rendam pun..nk cepat
1/2 kg ikan selayang
..bakar/rebus..ambil isinya
1 cawan bawang merah..kisar
1/2 kg ubi kelede
..potong dadu
2 batang serai..kisar
2 ulas bawang putih..kisar
1/2 cawan rempah "sure"
..boleh beli kat pasar
..klu nk guna rempah gulai biasa boleh je..tapi tambah rempah masak
1 ekor ayam
..rebus ambil isinya sahaja
..supaya x rasa hanyir ayam dlm bubur
2 tin kacang merah
..lebih kurang 400gm 1 tin
2 tin jagung
..lebih kurang 400gm 1 tin
1/2 cawan kerisik
1/2 kilo santan pekat
4 kerek gula nisan
..guna yg asli x campur...yg nipis
Garam
Masak beras macam nak buat bubur
..jangan terlebih air..nnti lambat pejal
Masukkan ubi keledek
Masak sampai beras pecah2
Masukkan isi ikan..
Bila nampak dh pekat..masukkan bahan kisar dn rempah..kacau2 selalu
Bila dh mesra..masukkan isi ayam..kacang dn jagung..kacau lagi...sebati
Masukka kerisik..santan..gula nisan..garam...
Masak sampai betul2 pekat..lebih kurang 3..4 jam la jgk..
Kacau2 selalu supaya tak berkerak
Bila dh betul2 pekat..masukka dlm bekas dn sejukkan
...klu x betul2 pekat nanti "sure" x pejal bila sejuk
**bahan2 boleh tambah atau kurang ikut selera..
**boleh ganti daging dgn ayam
HIASAN..
Agar2 kosong..
Telor dadar
Sambal ikan..
...ikan selayang bakar..ambil isi dimasak dgn santan ..halia kisar..bwg merah kisar..garam..gula..msak smpai kering..

Catat Ulasan

0 Ulasan