Resepi Stew Daging.Enak Di Makan Bersama Nasi Putih
Bahan-bahan:
500 g daging
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 batang saleri (dihiris)
1 sudu besar puri tomato
Sedikit daun thyme
Sedikit daun basil
2 helai daun bay
2 biji buah tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam kasar
1 sudu besar kicap manis
1 batang lobak
2 biji kentang (dibelah 4)
Kacang pis
1 biji lada benggala (dihiris)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
Rebus daging hingga empuk. Ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang putih, saleri hingga kekuningan. Masukkan tepung gandum.
Masukkan puri tomato, daun bay, basil, thyme, lada hitam, tomato, kicap, kentang, dan lobak.
Masukkan daging dan air rebusannya hingga mendidih.
Masukkan kacang pis, lada benggala, garam dna gula.
Taburkan daun parsley. Jika kurang pekat, boleh tambah bancuhan tepung gandum.
Sedia untuk dihidang.
Kredit: Nooryanis Al-Baraqwan
1 Ulasan
nampak sedap kejadiannya
BalasPadam