RESEPI : Udang Mak Mertua.,Mertua Lalu Depan Pun Tak Perasan
Bahan²nya :
Udang saiz sederhana @ kecil 200gm (lagi kecil saiz udang lagi sedap)
*4 ulas bawang merah dimayang halus
*4 batang serai diracik halus (ambil batang dalam yang lembut ye..)
*2 tangkai cili merah dipotong serong
*5@6 tangkai cili merah dan hijau @ cili padi dipotong kecil (boleh juga dimasukkan sebiji² utk kurangkan pedas)
Kerisik secukupnya
Garam dan gula
Sedikit minyak masak
Cara²nya :
1. Masukkan sedikit minyak kedalam kuali (anggaran 2sdb)
2. Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau dan garing.Jika suka boleh masukkan sedikit serbuk kunyit (optional)
3. Masukkan udang.Kemudian masukkam juga kerisik (agak² nisbahnya 1:1 bersama udang).Kacau sebati.
4. Lastly, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.Kacau sebentar kemudian tutup api..done..
Mudah kan?so tunggu ape lagi..
kredit: Jom Masak!
Bahan²nya :
Udang saiz sederhana @ kecil 200gm (lagi kecil saiz udang lagi sedap)
*4 ulas bawang merah dimayang halus
*4 batang serai diracik halus (ambil batang dalam yang lembut ye..)
*2 tangkai cili merah dipotong serong
*5@6 tangkai cili merah dan hijau @ cili padi dipotong kecil (boleh juga dimasukkan sebiji² utk kurangkan pedas)
Kerisik secukupnya
Garam dan gula
Sedikit minyak masak
Cara²nya :
1. Masukkan sedikit minyak kedalam kuali (anggaran 2sdb)
2. Tumis bahan bertanda * sehingga naik bau dan garing.Jika suka boleh masukkan sedikit serbuk kunyit (optional)
3. Masukkan udang.Kemudian masukkam juga kerisik (agak² nisbahnya 1:1 bersama udang).Kacau sebati.
4. Lastly, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa.Kacau sebentar kemudian tutup api..done..
Mudah kan?so tunggu ape lagi..
kredit: Jom Masak!
0 Ulasan