Ikan Keli Percik Memang Menyelerakan.Jom Tengok Resepi

Ikan Keli Percik Memang Menyelerakan.Jom Tengok Resepi
Saya nak share resepi Ikan Keli Percik


6 ekor Ikan Keli
2 kotak kecil Santan
8-10 Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
2 sudu serbuk Kunyit
2 inci halia
6 tangkai Cili Kering atau 3 sudu Cili Giling
2 batang Serai
1 sudu kecil Asam Jawa
Garam dan Gula secukup rasa

( Untuk perapan ikan keli )
3 sudu serbuk kunyit
2 sudu garam
1. Ratakan serbuk kunyit dan garam pada keseluruhan ikan keli, kemudian panggang.

2. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili kering. Masukkan bahan kisar kedalam periuk. Masukkan bersama santan dan serbuk kunyit.

Masukkan asam jawa dan serai yang di ketuk. Kacau perlahan- lahan.
3. Masukkan garam dan gula.

4. Curah kuah percik ke atas ikan keli semasa di panggang.

sumber
Zaky Mat Ali

Catat Ulasan

0 Ulasan