Resepi Fish Ball Ikan Tenggiri

Resepi Fish Ball Ikan Tenggiri



Bahan-bahan diperlukan:


400gm isi ikan tenggiri
1 sudu kecil garam (paras rata)
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil tepung ubi
60 ml air sejuk atau secukupnya
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
Secubit serbuk perasa jika suka


Cara menyediakan dan memasak:


Masukkan dalam mesin kisar (food processor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.


Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.


Bulat-bulatkan dengan menggunakan sudu kecil.


Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dalam air terlebih dahulu. Ambil secubit pes tadi bulat-bulatkan sehingga habis.


Didihkan air, masukkan bebola ikan kemudian rebus sehingga ia timbul di permukaan seketika dan bolehlah diangkat.


Picture Credit: kawalingpinoy.com

Catat Ulasan

0 Ulasan