Sambal Belacan Macam Yang Beli Kat Kedai,Sedapnya Yakmat

Sambal Belacan Macam Yang Beli Kat Kedai,Sedapnya Yakmat
Bahan-bahan :-



cili merah, cili padi, belacan, sedikit gula (1/2 sudu), garam (secubit-belacan dah masin) dan air asam jawa.
  1. Pilih cili merah yang baik. Cari yang agak merekot bukan yang tegang kulitnya kerana ia akan mengeluarkan lebih banyak air.(sukar untuk di tumbuk)
  2. Campurkan dengan cili padi supaya tidak terlalu pedas. (cth; 3 biji cili merah + 12 biji cili api)
  3. Pastikan cili dalam bilangan ganjil apabila di campur kedua-duanya…
  4. Bakar belacan dahulu.( 1 1/2 inci)
  5. Jika menggunakan lesung batu, masukkan kesemua bahan kecuali air asam jawa. Tumbuk jangan terlalu lumat dan masukkan air asam jawa ( jangan terlalu cair) Gaul rata dengan anak lesung.
  6. Jika menggunakan pengisar untuk membuat sambal yang lebih banyak, kisar kesemua bahan termasuk air asam jawa.Jangan kisar sehingga terlalu halus.
  7. Air asam jawa hendaklah tidak terlalu cair. (cth :- 3 tbsp asam jawa+ 3 tbsp air) dan dibancuh dengan air masak sejuk.
  8. Kesimbangan rasa amat penting dalam membuat sambal… Selamat mencuba..

Catat Ulasan

0 Ulasan