Resepi Sweet Sour Fillet Ikan Tempura Ciptaan Mak

Resepi Sweet Sour Fillet Ikan Tempura Ciptaan Mak
BAHAN


1. Fish fillet tempura -1kotak
2. Cili giling -2sudu besar
3. Cili Thai (Life) - 1 mangkuk kecil
4. Cili padi campuran merah dan hijau-6 biji (dihiris serong)
5. Bawang merah- 1 biji sederhana (dihiris nipis)
6. Gula pasir-1 sudu besar
7. Garam- secubit
8. Daun bawang -2tangkai(dihiris pendek)
CARA
=====
1. Goreng fillet tempura hingga garing & tapiskan.
2. Agak sejuk fillet ikan tu, hiris serong. Jangan nipis sangat. Takut hancur. Letaknya atas pinggan.
3. Panaskan kuali untuk buat kuah sweet sour.
4.Goreng bawang merah bersama cili giling. Agak garing masukkan cili padi. Kacau.
5. Masukkan sos Thai. Kacau rata. Tambahkan sedikit air masak (secawan air je ya)
6. Biar menggelegak. Tutup gas. Taburkan secubit garam.
7. Taburkan kuah Sweet Sour ke atas Fillet tadi. Taburkan daun bawang.
8.Siap untuk hidangan berbuka.
Mudah je kan.
Yang pasti selalu licin pinggan lauk ni. Berebut.
**#Cadangan_Hidangan.
Boleh juga taburkan #tomato dipotong dadu bersama #cili_capsicum atas menu tadi.
#SilaShare
Mudahan membantu menu korang yang suka Resepi Ekspress, Mudah, Cepat dan Sedap.
kredit: Zette Ariffin

Catat Ulasan

0 Ulasan