RESEPI HIDANGAN KAMBING GULAI KETUMBAR

RESEPI HIDANGAN KAMBING GULAI  KETUMBAR



BAHAN-BAHAN: 
1 kg daging kambing | potong dadu
1 cawan susu rendah lemak
2 sudu makan rempah kari
1 sudu teh serbuk kunyit
8 ulas bawang merah | hiris
5 ulas bawang putih | hiris
4cm halia muda | hiris halus memanjang
Garam dan gula secukup rasa
4 sudu makan minyak masak

BAHAN KISAR:

1 cawan daun ketumbar | hiris
1/2 cawan daun pudina | hiris
2 biji tomato | hiris
5 biji cili hijau
1/2 cawan yogurt

BAHAN REMPAH PENUMIS:

3cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga 

CARA MEMASAK:

1.Cuci daging kambing dengan mengaulkannya dengan tepung bersama sedikit cuka.

2.Perap lebih kurang lima minit, kemudian bilas dan toskan.

3.Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan hirisan bersama rempah penumis hingga wangi.

4.Masukkan pula bahan kisar, kacau rata.

5.Setelah pencah minyak, masukkan daging kambing, kacau rata hingga daging kecut.

6.Tambahakan sedikit air dan tutup periuk, biarkan daging empuk.

7.Setelah air kering dan daging empuk, masukkan susu cair.

8.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

9.Kecilkan api biarkan mereneh lebih kurang lima minit.

10.Tutup api, gulai sedia dihidangkan. 

INFO CHEF: Anda boleh rebus daging kambing dengan sedikit rempah kari dan garam hingga empuk sebelum sedia digulai. Cara ini lebih menjimatkan masa memasak.

sumber:RASA
.

Catat Ulasan

0 Ulasan