RESEPI DAGING MASAK HABANG DARI KALIMANTAN

Hujung bln 12 tempohari..saya melawat sahabat diseberang(indonesia)...beliau mengajar saya satu resepi tradisi beliau....keturunan banjar..(Kalimantan selatan)
.
Saya share resepinya disini ya...
.


RESEPI DAGING MASAK HABANG
------------------------------------------
Bahan-Bahan:
1 kilo daging(direbus)
5biji telur rebus(digoreng)
1 sudu kecil garam
15 batang cili kering(nk pedas blh tambah)
1 sudu air asam jawa
1.5 L air
1 batang kayu manis
Minyak untuk menumis
Sedikit ajinomoto.
10 batang cili burung (diketuk)
.
BAHAN- BAHAN DIBLANDER:
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
15 batang cili kering(nak pedas blh tambah quantity)
2cm halia
3cm cekur
.
CARA-CARA MEMASAK:
1)Gaul air asam dan sedikit garam pada daging yg telah direbus tadi.
2)Panaskan minyak secukupnya,goreng daging dan telur tadi.
3)Setelah selesai menggoreng daging....
4)Panaskan minyak,tumis bahan-bahan blander td hingga harum dan pecah minyak.
5)Masukkan daging dan telur...gula,garam dan kulit kayu manis dan sedikit air.Seimbangkan rasanya
6)Masak hingga kuah sedikit pekat.
7)masukkan cili burung yg diketuk tadi.
8)Siap untuk dihidang.

Catat Ulasan

0 Ulasan