RENDANG ASAM IKAN TONGKOL,Simple tapi power!
Ikan tongkol ni selain masak singgang, suka masak rendang asam ni.. Nak resepi ke?
Simple tapi power!
Bahan A:
Ikan tongkol (dalam seekor)
Garam
Kunyit
Minyak masak
Ikan tongkol (dalam seekor)
Garam
Kunyit
Minyak masak
Bahan B:
Serai 2 batang
Halia sebesar ibu jari
Cili padi 10 biji (terpulang nak pedas lebihkan)
Kunyit hidup sebesar jari kelingking
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 2 biji
Serai 2 batang
Halia sebesar ibu jari
Cili padi 10 biji (terpulang nak pedas lebihkan)
Kunyit hidup sebesar jari kelingking
Bawang putih 4 ulas
Bawang merah 2 biji
Bahan C:
Air asam jawa
Air asam jawa
Caranya:
- Ikan cuci bersih lumurkan garam & kunyit
- Goreng sekejap.. jangan terlalu garing
- Sementara ikan di goreng, bahan-bahan B dikisar kasar (nak tumbuk pun boleh kalau rajin)
- Angkat ikan dan kurangkan sedikit minyak dalam kuali tadi dan tumis bahan-bahan kisar tadi.
- Masukkan air asam jawa ke dalam kuali tadi dan kacau sampai pecah minyak..
- Last masukkan ikan kacau-kacau kejap tutup api.. Siap!
- Goreng sekejap.. jangan terlalu garing
- Sementara ikan di goreng, bahan-bahan B dikisar kasar (nak tumbuk pun boleh kalau rajin)
- Angkat ikan dan kurangkan sedikit minyak dalam kuali tadi dan tumis bahan-bahan kisar tadi.
- Masukkan air asam jawa ke dalam kuali tadi dan kacau sampai pecah minyak..
- Last masukkan ikan kacau-kacau kejap tutup api.. Siap!
Sedap sangat.. tak ada lauk lain pun takpe.
Sumber: Zaimah Zakaria
0 Ulasan