NASI BERIANI GAM HANYA GUNA REMPAH MAK SITI

NASI BERIANI GAM HANYA GUNA REMPAH MAK SITI
Nie resipi utk makan lebih kurang 10-12 org... (semua gambar yang saya share adalah sukatan utk makan ramai dalam 30orang-6 cawan beras, kira 2x sukatan resipi yang saya share nie)


👉NASI BERIANI GAM
3 cawan beras moghul faiza
ayam separuh potong sedang2
1 senduk rempah beriani mak siti
4 cawan air (guna cawan yg sama sukat beras
hiris bawang merah dan putih agak2
sedikit 4 sekawan kayu manis, bunga lawang, biji pelaga, bunga cengkih.
sedikit daun pudina
1 biji tomato di potong 4
1 sudu minyak sapi
setengah senduk minyak masak

Panaskan minyak masak dgn minyak sapi kemudian masukkan bawang yg telah dihiris bersama 4 sekawan tumis sampai naik bau, masuk rempah beriani yg sudah dibancuh sedikit air. tumis sampai naik minyak, bila rencah dah pecah minyak masukkan 3 sudu kecil garam dan perasa, baru masuk 1 cawan air, 

bila dah nak didih masuk ayam, kacau dan tutup biar ayam cpt masak, agak2 ayam dah masak masukkan daun pudina dan tomato diatas ayam tak perlu kacau. terus masukkan beras yg sudah dibasuh lalu masukkan air 3 cawan ratakan dan tutup biar didih sehingga kering 
Bila dah kering kecikkan api, titikkan pewarna kuning diatas. nasi jangan kacau terus tutup biarkan nasi betul2 kering dan masak. dah kering baru gaulkan


selamat mencuba.
kalau nak pakai daging kena masakkan daging tu sampai empuk, @ rebus dulu daging
Rempah beriani mak siti boleh taruk lebih kalau nakkan nasi tu rasa rempah.
👉Resipi salad beriani
Timun, tomato, lemon (dipotong dadu), garam & secukup rasa...

👉Resipi Sambal masak merah
Cili kering direbus, bwg putih, bwg merah, serai, gula melaka & air asam jawa dikisar... kemudian tumiskan bwg Holland dengan bahan yang dikisar & sos tomato @ tomato puree...masukkan ayam goreng (yang telah digaram, kunyit & rempah kari) , tomato &sedia dihidang...
credit : Esya Eisya 

Catat Ulasan

1 Ulasan