PULI IBU KAYU KUIH LAMA YANG DILUPAKAN

PULI IBU KAYU KUIH LAMA YANG DILUPAKAN

BAHAN-BAHAN:

300gm ubi kayu | kisar dan perah airnya
150gm sagu | rendam selama 5 minit

BAHAN UNTUK AIR GULA:

200gm gula merah
200gm gula pasir
150ml air

BAHAN SALUT:

½ biji kelapa parut
Sedikit garam

CARA MEMASAK:

1. Campurkan ubi kayu dan sagu, gaul sekata. Sediakan satu loyang berukuran 6 inci dan tuang adunan tadi ke dalam loyang tersebut dan tekan-tekan sedikit. Kukus selama 30 minit. Ketepikan.
2. Untuk membuat kelapa parut untuk menyalut puli ibu kayu; satukan kelapa parut dan garam secukup rasa. Ketepikan.
3. Untuk membuat air gula; didihkan air bersama gula merah dan gula pasir. Biarkan ia mereneh sehingga memekat. Tutup api. Ketepikan.
4. Potong puli ubi kayu dan salut dengan kelapa tadi. Tuang air gula dan sedia untuk dinikmati.

Catat Ulasan

0 Ulasan