UDANG MASAK LOMAK CILI API TORUNG BELANDO NOGORI

UDANG MASAK LOMAK CILI API TORUNG BELANDO NOGORI
::
Bahan-Bahan:

Udang saiz sedang - 1 mangkok (buang muncung, sesungut dan ekor je.. tinggalkan kepala dan kulit sebab kita nak manis udang tu)
Serai - 2 batang (ketuk je)
Santan Segar - sebiji kelapa (letak garam sikit dulu sebelum masak dan biar larut)
Santan Kotak - 1 sudu besar (optional - kalau nak kuah tu pekat sikit)
Daun Kunyit - sehelai (siat2 je)
Terung Belanda - 1/2 mangkok (belah dua)
Garam sikit
Ajinomoto - hujung sudu teh (kalau nak letak ler.. Orang Noghori masak tak guno aji)
Asam Keping - sekeping
Bahan Blend:
Cili Padi - 9 biji (nak cantik guna cili padi merah.. nak lagi pedas, tambah ler cili padi.. Pastikan bilangan ganjil)
Kunyit Hidup - besar 2x ibu jari tangan
[Air jangan banyak sgt waktu blend.. pastikan blend sampai bebetul halus]
Cara-Caranya:
Masukkan serai dan bahan blend dlm periuk.. Hidupkan api.. Bila dah mendidih, baru masukkan santan, asam keping dan daun kunyit... Lada kena bebetul didih sebab nak matikan bau dan rasa lada tu.. Bila santan dah mula mendidih, masukkan terung.. Biar terung masak.. Gaul penpelan... Pastu dah boleh masukkan udang.. Biar udang masak.. Jangan lama2 sgt nanti udang tu kenyal sgt.. Agak2 udang dah tukor kaler merah, tandanya udang dah masak ler tu (dlm 5 minit).. Rasa masinnya.. Kalau kurang, letak ler garam sikit dan serbuk perasa (kalau nak letak).. Boleh matikan api dan keluarkan asam keping tu.. Kalau tak nanti kuah makin lama makin masam.. Siap!!
Note: Resipi lomak cili api nogori tak guna bawang eh..
Petua Orang Dulu:
1) Santan tu campur garam awal2 sebelum masak supaya bila masak nanti tak pecah santan..
2) Bilangan cili padi ganjil supaya masakan tak terlalu pedas sampai boleh sakit perut

Catat Ulasan

0 Ulasan