PECAL IKAN KELI MASAKAN ORANG JAWA JOHOR

PECAL IKAN KELI MASAKAN ORANG JAWA JOHOR

Kalau sebut PECAL mesti ramai terbayang sayur-sayur celur tu kan. Tapi bagi Johorean. terutama orang Jawa Johor... menu PECAL IKAN yang marbeles tu kan sesuatu yang biasa .sedap dan pedas bersantan pekat dan cekur kan.


 Ikan-ikan yang biasa dipecalkan termasuk la ikan pari, ikan cencaru, ikan kembung , ikan keli dan yang sewaktu dengannya.

.
Bahan-Bahan:
5 ekor ikan keli
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
buah akar cekur (dalam dua sudu)
5 helai daun cekur
1 helai daun kunyit
1 kotak santan
10 biji cili padi (ikut kepedasan)
secubit gula
garam secukup rasa
.
Cara-Cara Penyediaan:
.
1. Ikan Keli disiang, dibersihkan dan direndam dalam air asam Jawa kira-kira 20 mini. Kemudian dibilas dengan air biasa, ditoreh badannya dan dilumur kunyit. Kemudian dibakar hingga ¾ masak. Tepikan.
.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah, buah akar cekur, cili api dan belacan. Kalau tak mahu guna cili padi, boleh guna cili hidup ikut selesa pedasnya.
.
3. Mayang daun cekur dan daun kunyit, halus-halus.
.
4. Tumis bahan tumbuk guna sedikit minyak hingga wangi. Kemudian masukkan 1 kotak santan dan tambah air anggaran satu kotak.
.
5. Masak hingga mendidih. Bubuh garam dan gula dan masukkan daun-daun yang dimayang halus tadi.
.
6. Kemudian masukkan perlahan-lahan ikan Keli bakar tadi ke dalam kuah, perlahankan api dan kaup curah kuah keatas ikan.
.
7. Hidang panas-panas dengan nasi putih.
.
Selamat mencuba dan jangan lupe SHARE!

Catat Ulasan

0 Ulasan