Lauk Pilihan...Masak lemak pucuk peria ikan sardin
BAHAN-BAHAN :
1 tin besar ikan sardin
4 santan - kalau tak cukup tambah sikit lagi
3 cm kunyit hidup
8 biji cili api
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - saiz kecil
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan daun peria kambas , tumbuk sampai lumat cili api dengan kunyit hidup kemudian titik serai . . Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan dan serai yg dititik . Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih .
Masukkan semua pucuk daun peria dan garam serta asam keping . Jika kuah dah cukup masam tak perlu ditambah asam keping .
Masukkan semua isi ikan sardin tin dan 1-2 sudu kuah sardin tin ni . Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah mendidih dan pucuk peria dah masak boleh la ditutup api dapur .
sumber:Resepi Nur Aqilah
BAHAN-BAHAN :
1 tin besar ikan sardin
4 santan - kalau tak cukup tambah sikit lagi
3 cm kunyit hidup
8 biji cili api
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - saiz kecil
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan daun peria kambas , tumbuk sampai lumat cili api dengan kunyit hidup kemudian titik serai . . Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan dan serai yg dititik . Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih .
Masukkan semua pucuk daun peria dan garam serta asam keping . Jika kuah dah cukup masam tak perlu ditambah asam keping .
Masukkan semua isi ikan sardin tin dan 1-2 sudu kuah sardin tin ni . Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah mendidih dan pucuk peria dah masak boleh la ditutup api dapur .
sumber:Resepi Nur Aqilah
0 Ulasan