SOTO LAMONGAN CUBA DULU BARU TAHU

SOTO LAMONGAN CUBA DULU BARU TAHU


Bahan-bahan:


12 ketul ayam (dipotong2)
4 helai daun limau purut
3 batang serai (dititik)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
lada sulah Ajishio secukupnya
1 kiub pati ayam
Air secukupnya
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan dimesin halus:

6 biji bawang putih
2 biji bawang besar
2 in halia
1 in lengkuas
2 1/2 sb ketumbar biji (digoreng tanpa minyak)
7 biji buah keras (digoreng tanpa minyak)
sedikit kunyit basah

Bahan pelengkap:

nasi impit yang telah direbus
taugeh ~ dicelur
daun sup ~ dihiris halus
telur rebus ~ dipotong
bawang goreng
sambal kicap cili padi

Cara:

1. Panaskan minyak, masukkan bawang hiris dan serai. Biar wangi.
2. Masukkan bahan dimesin , tumis hingga garing dan wangi.
3. masukkan ayam, gaul rata dan biarkan sebentar.
4. Masukkan air secukupnya, daun limau, kiub ayam, air limau, lada sulah, garam dan gula. Biar mendidih dengan api yang kecil.
5. Bila ayam dah timbul dan masak, rasakan garam dan perasa. Tutup api.
6. Hidangkan bersama bahan pelengkap

Catat Ulasan

0 Ulasan