SEDAPNYA LAHAI...BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI

SEDAPNYA LAHAI...BUBUR BEBOLA PULUT BERSAGU BERSAMA KELADI


BAHAN-BAHAN


BEBOLA PULUT:

100gm tepung pulut
50gm kelapa parut
30gm gula merah/melaka
Sedikit air
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak masak
1 sudu teh tepung jagung
DOH:

1 helai daun pandan
100gm keladi yang dipotong dadu serta direbus
1/2 sudu teh garam
KUAH:

250gm santan pekat
100gm gula pasir
50gm sagu mata ikan yang telah dibasuh dan ditoskan airnya
650ml air untuk merebus

CARA MEMASAK:

Untuk membuat inti kelapa; Campurkan kelapa parut, minyak masak, air sebanyak satu cawan, gula merah/melaka, daun pandan dan tepung jagung di dalam kuali dan kacau. Kemudian hidupkan api masaklah sehingga kering. Sejukkan dan ketepikan.

Untuk membuat doh; Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian gaulkan tepung pulut bersama 1/2 sudu teh garam dan sedikit air. Bancuh sehingga tidak melekat pada tangan dan boleh membentuk doh.

Ambil secubit tepung pulut sebesar duit syiling 0.50 sen, bentukkan bulat dan leperkan. Masukkan inti kelapa yang telah disejukkan tadi, bentukkan bulat semula.

Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan bebola pulut tersebut ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga bebola pulut timbul di permukaan. Buatlah sehingga habis ke semua adunan tadi.

Untuk membuat kuah; Satukan keladi, gula, garam, santan pekat dan sagu mata ikan dalam satu periuk. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Siap untuk dihidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan