Rahsia Buat Pizza Itali Yang Mudah Lagi Sedap

Rahsia Buat Pizza Itali Yang Mudah Lagi Sedap
Gambar Hiasa: Shutterstock
Bahan:
Untuk doh:
  • 2 1/2 cawan tepung
  • 1 gelas air suam
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 2 sudu teh yis kering aktif (active dry yeast)
  • 1 sudu teh garam
Untuk bahagian atas:
  • 250 g tomato dicincang
  • 150 g keju Mozzarella
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 basil
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 1 sudu teh oregano , jika diingini
  • Lada hitam
  • Garam
Cara Menyediakannya:
  1. Ayak tepung  ke dalam mangkuk, tambahkan minyak, garam dan yis di tengah timbunan tepung. Tambahkan air dengan teliti, tuangkannya di bahagian tengah dan kacau tepung dari bahagian tepi ke tengah. Adunkan doh dengan tangan selama 10 minit sehingga ia menjadi licin dan kenyal.
  2. Tutup doh dan biarkan ia selama 20 minit dalam suhu yang hangat. Anda juga boleh meletakkan mangkuk berisi doh ke dalam kuali yang diisi dengan air panas.
  3. Semasa doh sedang naik, potong bawang putih dan gorengkannya dalam minyak. Masukkan tomato, taburkan dengan garam, lada dan oregano. Rebus selama 15 minit.
  4. Bahagikan doh menjadi dua. Dengan berhati-hati, ratakan setiap bahagian doh pada permukaan yang rata dan digulung ke dalam lingkaran 0.5 cm tinggi.
  5. Sapukan sos tomato di atas kedua-dua pizza dan letakkan kepingan Mozzarella dan basil di atas.
  6. Bakar pizza selama 10 minit pada suhu 220 darjah celcius sehingga keju cair.

Catat Ulasan

0 Ulasan