MASAKAN KAMPONG....KULIT TEMBIKAI TUMIS AIR

MASAKAN KAMPONG....KULIT TEMBIKAI TUMIS AIR



BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji buah tembikai | diambil kulit putihnya
  • 2 ulas bawang putih | ditumbuk kasar
  • 1 biji bawang besar kuning | dimayang
  • 2 biji cili merah | dihiris
  • 100gm udang segar
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 10gm suhun
  • 500ml air
  • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
  • Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama serbuk lada hitam hingga garing.
  2. Masukkan udang dan kacau sehingga setengah masak.
  3. Kemudian masukkan air diikuti kulit tembikai. Biarkan mendidih seketika.
  4. Masukkan suhun,, cili merah dan hirisan bawang besar. Perasakan secukupnya.
  5. Apabila kulit tembikai telah lembut, padamkan api dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Enak dinikmati bersama ikan masin goreng dan nasi panas.
sumber:Rasa

Catat Ulasan

0 Ulasan