INILAH LAUK PEMBUKA SELERA....UDANG PETAI TEMPOYAK BERCILI

INILAH LAUK PEMBUKA SELERA....
BAHAN-BAHAN:


  • 200gm petai | dibuang kulit
  • 300gm udang | dibuang kulit
  • 2 sudu makan tempoyak
  • 2 helai daun kunyit | dihiris halus
  • 1 keping asam gelugur
  • 125ml air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:

  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2sm kunyit
  • 15 biji cili padi
  • 2 biji cili merah
  • 1 batang serai
CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan tempoyak, asam gelugur dan juga air. Gaul hingga sebati dan biarkan mendidih.
3. Seterusnya masukkan petai, udang dan daun kunyit yang telah dimayang halus. Masak sehingga pekat.
4. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukup rasa.
5. Sedia untuk dinikmati.

Info chef: Kurangkan jumlah cili untuk mengurangkan rasa pedas.

Catat Ulasan

0 Ulasan