KUIH CARA MANIS
Oleh : Nuwairani
Bahan :
3 helai daun pandan
1 cawan air
2 cawan tepung
200ml santan pekat
1 biji telur
1/4 sk garam
Inti :
gula (guna sukatan 1/4 sk setiap biji)
Cara :
1.Blend daun pandan dengan air. Tapis airnya.
2.Campurkan air pandan dengan santan.
3.Masukkan tepung sikit2, kacau guna hand whisk supaya tak berketul.
4.Masukkan telur dalam adunan, gaul rata.
5.Perasakan dengan garam.
6.NOTE : adunan tepung mestilah tidak terlalu pekat @ terlalu cair. (agak2 mcm buat roti jala tu). Kalau nk senang, blend aje semua bahan supaya tak berketul.
7.Masak guna acuannya, sapu minyak dulu pada permukaan acuan. letak adunan sehingga habis 6 lubang baru masukkan gula. Tutup acuan dengan tudung periuk, masak atas api 4-5 minit baru angkat.
Oleh : Nuwairani
Bahan :
3 helai daun pandan
1 cawan air
2 cawan tepung
200ml santan pekat
1 biji telur
1/4 sk garam
Inti :
gula (guna sukatan 1/4 sk setiap biji)
Cara :
1.Blend daun pandan dengan air. Tapis airnya.
2.Campurkan air pandan dengan santan.
3.Masukkan tepung sikit2, kacau guna hand whisk supaya tak berketul.
4.Masukkan telur dalam adunan, gaul rata.
5.Perasakan dengan garam.
6.NOTE : adunan tepung mestilah tidak terlalu pekat @ terlalu cair. (agak2 mcm buat roti jala tu). Kalau nk senang, blend aje semua bahan supaya tak berketul.
7.Masak guna acuannya, sapu minyak dulu pada permukaan acuan. letak adunan sehingga habis 6 lubang baru masukkan gula. Tutup acuan dengan tudung periuk, masak atas api 4-5 minit baru angkat.
0 Ulasan