Ikan Kembong Masak Kicap Pedas

Ikan Kembong Masak Kicap Pedas
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan kembung | bersaiz sederhana

1 biji bawang besar | dihiris
3 ulas bawang putih | dihiris
1cm halia |dihiris
1 tangkai cili merah
5 tangkai cili kering | dikisar
15ml kicap manis
10ml cuka
5gm kunyit | untuk menggoreng ikan

CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan ikan sehingga ia menjadi  agak garing. Angkat dan asingkan seketika.
2. Di dalam kuali yang berlainan, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar terlebih dahulu.
3. Apabila tumisan telah naik baunya, masukkan cili kering yang telah dikisar terlebih dahulu dan biarkan sehingga naik baunya.
4. Masukkan pula kicap manis dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit cuka dan air ke dalam kuali.
5. Perisakan hidangan dengan garam secukupnya.
6. Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng terlebih dahulu dan bolehlah dihidangkan.

sumber majalah RASA

Catat Ulasan

0 Ulasan