Resepi Sambal Ikan Gonjeng Masin.Makanan Popular Orang Sarawak

Resepi Sambal Ikan Gonjeng Masin.Makanan Popular Orang Sarawak

Makanan ini sangat popular dikalangan orang Sarawak

Makan tengah hari semalam.. 

ni resepi mak saya. Sambal ikan gonjeng masin.

Bahan2:

Ikan gonjeng masin

Cili (letak ikut kepedasan)

Gula

Ajinomoto sikit (taknak letak pun tak pe saya tak letak)

Cara buat :

Goreng dulu ikan gonjeng masin. Tumbuk ikan gonjeng masin bersama cili dan gula, (ikut rasa tekak nk letak pedas manis dan masin secara seimbang) pastu siap untuk dimakan bersama nasi panas 

 

Edit : ikan ni orag sarawak memang panggil ikan masin gonjeng.. kat semenanjung cakap ikan masin bulu ayam.. 

Credit : Nuriani Buang

Catat Ulasan

0 Ulasan