HIDANGAN DARI SABAH....IKAN MASAK AMPAP

 HIDANGAN DARI SABAH....IKAN MASAK AMPAP


ketika saya tinggal di Sabah dulu.inilah hidangan yang seringkali dimasak oleh keluarga angkat dulu.memang sedap

cara mudah dan pantas menyediakan boleh hilang diet juga la sedap dimakan bersama nasi panas-panas

Bahan2  dan cara memasak ada di setiap gambar

Kalau mahu lagi sedap pakai kunyit hidup


Bahan-bahan:



13 ekor ikan basung kecil2

Ikan basung juga dikenali sebagai ikan selayang

1 sudu serbuk kunyit

4 ulas bawang putih(dimayang)*

4 ulas bawang merah (dimayang)*

18 biji cili padi(kurangkan kalau tidak suka pedas)*

1 inci halia(dimayang)*

1 sudu besar asam jawa*

Garam,perasa secukup rasa

Minyak dan semangkuk air


Cara menyediakan

1.Siang,bersihkan dan toskan ikan

2.Sediakan periuk susun ikan

3.Masukkan bahan2 yang bertanda * bersama air asam jawa



4.Masak dengan api kecil

5. Pastikan ikan ditenggelami air,masak hinggah air ikan tu tinggal sikit , jangan sampai kering

6.Tunggu ikan masak dan sedia dihidangkan


Crdt : Lusia Eb

Catat Ulasan

0 Ulasan