RENDANG DAGING PEGAGA JUADAH IFTAR HARI INI

RENDANG DAGING PEGAGA JUADAH IFTAR HARI INI


Lain dari kebiasaan kombinasi daging dan pegaga. Tambah enak menggunakan minyak masak SAJI.


BAHAN-BAHAN:
500gm daging
7 biji bawang merah | dikisar
3 ulas bawang putih | dikisar
1 ½ inci halia | dikisar
1 inci lengkuas | dikisar
5 batang serai | dihiris halus
2 inci kunyit hidup | dikisar
2 sudu makan kerisik
Sedikit hirisan daun kunyit
1 ikat daun pegaga
2 mangkuk santan 
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
½ cawan Minyak Masak SAJI

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan daging dan santan. Masak hingga daging empuk.
3. Bila kuah sudah agak kering dan pekat, masukkan kerisik.
4. Akhir sekali masukkan daun pegaga dan daun kunyit. Gaul seketika.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Angkat dan sedia dinikmati. 

Sumber:majalah Rasa

Catat Ulasan

0 Ulasan