Resepi Ayam Percik Pasar Malam 1 Malaysia
Bahan2:
Ayam setengah ekor
Cili kering 7btg
Lengkuas seinchi
Halia seinchi
Serai 2btg
Bawang besar sebiji
Bawang putih 2ulas
Gula melaka sekeping
Sos cili 3sudu besar
Madu 3sudu besar
Garam sikit
Cara2
Blend dengan air cili kering, bawang besar,bwg putih,halia,serai dan lengkuas. Masukkan dalam kuali tanpa minyak.
Blend dengan air cili kering, bawang besar,bwg putih,halia,serai dan lengkuas. Masukkan dalam kuali tanpa minyak.
Tambah kan air. Masukkan gula melaka,madu, sos cili dan garam. Bila mendidih, masukkan ayam. Masak sampai ayam setengah masak, then panggang ayam.
Ayam dah kering, celop dalam sos and sambung panggang atau bakar. Ulang step celop and bakar sampai puas hati.
Video cara2 buat ayam percik pasar malam ni ada di ig madam_musfirah
credit : Zara Zulfa
0 Ulasan