RESEPI BUBUR ASYURA JOHOR/ BUBUR LAMBUK
Bahan-bahan:
● 2 cwn beras
● 2 cwn santan
● 1 labu bawang besar*
● 4 ulas bawang putih*
● 1 inci halia*
● 1 sb udang kering*
● 2 cwn beras
● 2 cwn santan
● 1 labu bawang besar*
● 4 ulas bawang putih*
● 1 inci halia*
● 1 sb udang kering*
* dikisar bahan bertanda
● 2 cawan / lebih daging lembu / daging ayam kisar / yg cincang
● 1 sk serbuk lada putih
● 1 sk / lebih serbuk lada hitam
● kacang kuda – direndam semalaman
● Sedikit daun sup / jika tak der boleh letak daun saderi..dipotong halus
● Kentang dan carrot secukupnya – dipotong dadu
● Garam dan gula secukup rasa
● Bawang goreng
● 3 sb rempah soto / rempah baryani ( atau serbuk rempah sup + rempah kurma )
● 1 pkt sup bunjut
● Rempah 4 sekawan
● Air secukupnya
● Serbuk perasa jika suka contoh serbuk pati ayam
Cara membuat :
1. Panaskan sedikit minyak, tumis set rempah 4 sekawan, tumis seketika baru masukkan bahan kisar. Tumis hingga sedikit garing dan naik bau.
2. Bancuh perencah soto / beryani / sup ngan ½ cawan air, masukkan dlm tumisan tadi.....tumis seketika
3. Masukkan daging ayam, masukkan lada hitam/putih n sup bunjut dan sedikit air dulu. Msak hingga dging spruh lmbut.
4. kacau seketika masukkan beras dan kacang kuda jika suka, air secukupnya, sedikit garam dulu, sikit gula dan serbuk pati ayam jika suka. Sentiasa kacau bgi mgelakkn bubur melekat.
4. Apabila nampak beras dah kembang, baru masukkan kentang dan carrot.
5. Apabila kentang, carrot dan kekacang lembut, masukkan santan dan tambahan air masak jika nampak terlalu pekat.( macam buat bubur nasi )
6. Perasakan dgn Garam secukupnya
7. Bila dah masak, tabur bawang goreng, kacang tanah goreng dan daun sup / daun saderi.
(*keluarkan set rempah 4 sekawan n sup bunjut dari bubur )
8. Sedia dihidangkan.
1. Panaskan sedikit minyak, tumis set rempah 4 sekawan, tumis seketika baru masukkan bahan kisar. Tumis hingga sedikit garing dan naik bau.
2. Bancuh perencah soto / beryani / sup ngan ½ cawan air, masukkan dlm tumisan tadi.....tumis seketika
3. Masukkan daging ayam, masukkan lada hitam/putih n sup bunjut dan sedikit air dulu. Msak hingga dging spruh lmbut.
4. kacau seketika masukkan beras dan kacang kuda jika suka, air secukupnya, sedikit garam dulu, sikit gula dan serbuk pati ayam jika suka. Sentiasa kacau bgi mgelakkn bubur melekat.
4. Apabila nampak beras dah kembang, baru masukkan kentang dan carrot.
5. Apabila kentang, carrot dan kekacang lembut, masukkan santan dan tambahan air masak jika nampak terlalu pekat.( macam buat bubur nasi )
6. Perasakan dgn Garam secukupnya
7. Bila dah masak, tabur bawang goreng, kacang tanah goreng dan daun sup / daun saderi.
(*keluarkan set rempah 4 sekawan n sup bunjut dari bubur )
8. Sedia dihidangkan.
kredit resepi:Azrina
0 Ulasan