RESEPI NASI KEBULI NEGERI PAHANG

RESEPI NASI KEBULI/KEDULI PAHANG 

Resepi ni dari info muzium warisan kuala lipis, ade gunakn daun tutur untuk aroma nasi.... taaaaaapi sumpah saya tak kenal camana rupa daun tutur ni, jaaaadi saya guna daun pandan untuk aroma nasi ni 



Bahan2 
Untuk Lauk -

 di perap selama 4 jam

1 ekor ayam - di bersihkan dan dikelar
belah 2 @ 4 pun boleh
2 cm kunyit hidup 
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

* perap ayam semua bahan di atas kecuali minyak masak selama 4 jam

Bahan Menumis 
3cm halia - dihiris 
2cm lengkuas - dihiris
10 bwg merah -dihiris
2 sudu mkn ketumbar - tumbuk halus
2 batang serai -diketuk
2 sudu mkn lada hitam - tumbuk halus

Cara Masak Ayam 
Tumiskan bahan2 yg dihiris (tinggalkn sedikit utk masak nasi) 
masukkan lada hitam dan ketumbar. masukkan air secukupnya. 
Masukkan ayam yg telah diperap dan biarkan mendidih sehingga ayam lembut. Tambah garam secukupnya. 

Angkat & Toskan. 
Panaskan minyak yg banyak untuk menggoreng ayam tadi. 
Goreng hingga keperangan, tak perlu terlalu lama coz ayam dah empuk. 

Untuk Nasi
4 cawan beras basmathi - dibasuh dan rendam 20 minit & ditoskan. 
Tumis baki bhn hiris tadi hingga wangi
Masukkn beras & Goreng sekejap sehingga sedikit retak. 
Masukkan air rebusan ayam tadi secukupnya. 
Masukkn daun pandan & garam biar nasi masak seperti biasa


Kredit resepi

Nurul Zafifah Mohd Sahri

Catat Ulasan

0 Ulasan