resepi begedil stail mak saya 😊
3 tgkai daun sup d racik halus
1 sdb lada sulah (lada putih) di tumbuk halus
2 sdb bawang goreng (boleh tambah ikut suka)
dada ayam goreng atau daging goreng (sblm goreng.. gaul garam n kunyit mcm biasa)
garam secukup rasa
*telur secukupnya
*myk utk menggoreng
cara2
kentang d kupas..d ptong dadu bsar (ptong 6 atau 8 ) ... goreng hgga empuk ... lepas tu d tumbuk... tggu sejuk..
dada ayam goreng (d siat2) atau dging goreng d tumbuk kasar dan d siat2...
gaulkan smua kecuali bahan bertanda *
rasa dlu... bg saya...yg penting rsa lada sulah dan masin ikut selera sndri..
bentukkn ikut suka
kentang d kupas..d ptong dadu bsar (ptong 6 atau 8 ) ... goreng hgga empuk ... lepas tu d tumbuk... tggu sejuk..
dada ayam goreng (d siat2) atau dging goreng d tumbuk kasar dan d siat2...
gaulkan smua kecuali bahan bertanda *
rasa dlu... bg saya...yg penting rsa lada sulah dan masin ikut selera sndri..
bentukkn ikut suka
celupkn begedil yg dh d bentuk ke dalam telur yg dh d pkul dgn sdkit garam...
goreng dlm myk yg panas dan penuh
goreng dlm myk yg panas dan penuh
penting bg saya : jgn sesekali gunakan dging/ayam kisar yg mentah.... kerana
1. begedil boleh jd akan hancur semasa d goreng sbb basah atau lembik
2. dging / ayam kisar yg metah x sempat masak sbb begedil d goreng cuma sekejap je
1. begedil boleh jd akan hancur semasa d goreng sbb basah atau lembik
2. dging / ayam kisar yg metah x sempat masak sbb begedil d goreng cuma sekejap je
# mohon maaf sbb ayat brterabur... sbenarnya saya xprnah buat ikut sukatan... saya agak2 je.. 😂
sape yg rajin boleh la tlg murnikan smula resepi ini...
sape yg rajin boleh la tlg murnikan smula resepi ini...
credit : Nor Ima
0 Ulasan