Acar buah...ada yang suka ke?...makan dgn nasi panas2 memang sedap 👍👍👍...
Acar Buah Mok Kiter
Bahan2nya...
Rempah tumis(kulit kayu manis,cengkih,buah pelaga dan bunga lawang)
Cili kering direbus dan diblend
Bawang merah(dibelah 2)
Bawang putih(sebiji2 jgn dipotong)
Sedikit halia dipotong memanjang
Cuka
Gula
Garam
Jeruk buah2an atau buah kering (terpulang pd anda)
Sedikit bijan yg disangai
Cili kering direbus dan diblend
Bawang merah(dibelah 2)
Bawang putih(sebiji2 jgn dipotong)
Sedikit halia dipotong memanjang
Cuka
Gula
Garam
Jeruk buah2an atau buah kering (terpulang pd anda)
Sedikit bijan yg disangai
Cara2nya
Tumiskan rempah tumis sampai wangi, masukkan pes cili kering... masakkan sehingga naik minyak dan cili tu biar betul2 masak...
Masukkan cuka,gula n garam...
Masukkan jeruk buah2an,halia dan bawang putih...bila dah sebati n cukup rasa, boleh lah masukkan bawang merah yg dibelah 2...
Biarkan masak sebentar, tabur bijan yg disangai... cukup rasanya, boleh lah tutup api...
Tumiskan rempah tumis sampai wangi, masukkan pes cili kering... masakkan sehingga naik minyak dan cili tu biar betul2 masak...
Masukkan cuka,gula n garam...
Masukkan jeruk buah2an,halia dan bawang putih...bila dah sebati n cukup rasa, boleh lah masukkan bawang merah yg dibelah 2...
Biarkan masak sebentar, tabur bijan yg disangai... cukup rasanya, boleh lah tutup api...
*Sukatan mak sis main agak2 je
Kredit Resepi : imah rahman
0 Ulasan