Ikan Mayong Masak Cuka Tradisional

Resepi Ikan Mayong Masak Cuka


dari Mohd Salleh Mahzuki

Yang ini memang lauk feberet saya la ,kalau untuk ikan mayong.

1.Ikan mayong di basuh dengan air asam garam dulu untuk hilangkan hanyirnya.

2.Gaulkan dengan kunyit dan garam dan goreng .(macam ikan goreng juga).

3.Bahan :
4 biji cili merah (dibelah )
8 biji cili api (di belah )
2 labu bawang besar (di potong potong )
sedikit halia di potong nipis
1pek biji sawi (ada dijual di kedai runcit atau supermarket )
3 sudu cuka.
sedikit minyak untuk menumis

Cara.
Masukkan minyak dalam kuali , tumiskan halia, bawang besar, cili api, cili merah dan biji sawi .

Kemudian tambahkan sedikit air dan masukkan cuka .
Bila dah mendidih masukkan ikan yang telah digoreng tadi .
biarkan sekejap hingga ia sebati dan kuah agak pekat.Masukkan sedikit garam , gula dan ajinomoto secukup rasa.

Dah selesai bolehlah dihidangkan . Makan dengan nasi putih panas panas.

Fuh... nala gedebak.....

Selamat mencuba.

Catat Ulasan

0 Ulasan