Resepi Ayam Bawang Penang ,Resepinya Di Olah Sendiri

 Resepi Ayam Bawang Penang ,Resepinya Di Olah Sendiri


 Resepi Ayam Bawang Penang ,Resepinya Di Olah Sendiri

Goreng bawang merah banyak banyak dulu..


Kisar lumat halia ngan bawang putih


Ayam tu perap sama serbuk cili, kunyit, serbuk kari ayam, garam dan lada sulah. Perap dalam setengah jam macam tu dah cukup. (kalau boleh ayam yang belum masuk esbok, lagi fresh lagi manih)


Goreng ayam dalam minyak yang kita goreng bawang tadi. Tambah minyak kalau perlu.


Tumis daun kari, kayu manis, buah pelaga, daun pandan dan bunga lawang dalam kuali bersih


Masukan halia dan bawang putih kisar tadi dan tumis sekali sampai wangi.


Tambah sos tiram, sos tomato dan sos cili . Agak agak 4 sudu besar semua bahan. Ni penting untuk buat kuahnya sedap dan manis.


Sekarang tambah bawang yang di goreng tadi.


Tambah gula sikit pulak.


Tambah serbuk kari ayam sikit.


Tumis semua barang sekejap sampai sebati.


Masukan ayam yang telah di goreng tadi...


Tambah air dalam secawan lebih kurang. Dan tambah garam secukup rasa.


Biar didih sampai ayam empuk.


Last sekali tambah kicap pekat sikit.


Settle..


kredit: vera saravanan

Catat Ulasan

0 Ulasan